Elionor i Sofia: El Futur de les Infantes Borbóns i les Noves Decisions de la Casa Reial
La situació de la infanta Sofia, germana petita de la princesa Elionor, ha passat a ser un tema de debat intens a la Família Reial espanyola.
En un moviment inèdit, el rei Felip VI ha pres una decisió que pot tenir profundes implicacions per al futur de Sofia, amb l’objectiu de garantir la línia de successió i una imatge més cohesionada per a la monarquia.
A mesura que s’apropa la majoria d’edat de la infanta Sofia (que complirà 18 anys el 2025), es fa evident que la seva trajectòria a la Casa Reial no seguirà el mateix camí que les seves germanes més grans, com la infanta Cristina o l’infant Elena.
En un moviment que ha estat descrit com un canvi radical, Felip VI ha establert un pla per a Sofia que limita la seva llibertat i les seves opcions professionals, concentrant-se únicament en les seves tasques institucionals.
Sofia, que fins ara havia gaudit d’una certa llibertat per desenvolupar-se a nivell personal i professional, veurà com el seu futur es restringeix a representar la Corona en actes oficials.
Així, la infanta serà l’encarregada de presidir esdeveniments institucionals com premis i inauguracions, però no podrà desenvolupar una carrera pròpia ni treballar en el sector privat.
Aquesta decisió, que en certa manera contrasta amb les llibertats que havien tingut altres membres de la família reial, com la infanta Cristina, ha sorprès tant a l’opinió pública com als membres de la mateixa Casa Reial.
Un dels primers signes d’aquesta nova direcció va ser la creació dels Premis de Fotografia Infanta Sofia, un esdeveniment que tindrà lloc en les pròximes setmanes.
Aquests premis, tot i ser un acte important per a la infanta, també s’han interpretat com una manera de reforçar el seu rol institucional de cara a la seva majoria d’edat, marcant la línia entre el seu paper com a figura pública i les seves aspiracions personals.
L’elecció de Sofia per presidir aquests premis, en lloc de la seva germana Elionor, mostra que la Casa Reial vol posar el focus en la germana petita, tot i que això ha estat percebut per alguns com una manera de mantenir Elionor com la protagonista de la monarquia.
Les decisions del rei Felip han estat, en part, motivades per la necessitat de garantir la continuïtat de la Corona i evitar problemes derivats de les implicacions polítiques o econòmiques que podrien sorgir si Sofia seguís una trajectòria professional més independent.
El rei ha expressat la seva preocupació per evitar que la infanta Sofia prengui exemples de casos passats, com el de la infanta Cristina, qui va estar implicada en l’escàndol de l’Institut Noos, un cas que va acabar amb la presó del seu marit, Iñaki Urdangarin.
Així, Felip VI sembla disposat a limitar les opcions de Sofia, assegurant-se que la infanta no es desvia de la seva funció principal: representar la monarquia i no desenvolupar una carrera personal fora de l’àmbit institucional.
Aquesta decisió reflecteix una voluntat de mantenir la imatge de la Casa Reial com a una institució cohesionada i unificada, tot i que això impliqui una visió més restrictiva de la llibertat personal de la infanta Sofia.
Amb l’arribada de 2025 i la majoria d’edat de Sofia, es preveu que la jove abandoni els seus estudis a Gal·les per tornar a Madrid, on viurà amb els seus pares a Zarzuela.
Tot i que no se li imposarà una carrera militar com a la seva germana Elionor, Sofia haurà de complir un paper essencialment representatiu.
La seva tasca serà ser la “germana d’Elionor”, un paper que li permetrà estar present en diversos actes oficials, però sense la llibertat per desenvolupar-se en altres àmbits.
És probable que Sofia tingui l’opció d’estudiar en una universitat, però no per vocació professional.
El seu futur sembla estar marcat per un rol institucional fix, on no podrà innovar o introduir-se en l’àmbit privat, com ha passat amb altres membres de la família reial.
Les paraules de Jaime Alfonsín, fins fa poc cap de la Casa Reial, deixen clar quines són les expectatives per a Sofia. Alfonsín va afirmar que “seria inacceptable conciliar tasques institucionals amb treballs en el sector privat”.
Això subratlla la idea que, tot i que Sofia podria tenir opcions d’estudiar o formar-se en àmbits com les ciències socials o les humanitats, la seva “professió” estarà lligada exclusivament a les seves responsabilitats com a membre de la família reial.
Aquest canvi radical ha estat rebut amb sorpresa per algunes veus que consideren que Sofia mereix més llibertat i oportunitats per desenvolupar-se personalment i professionalment.
La situació actual sembla contrastar amb les trajectòries més lliures que van seguir altres membres de la família reial, com les germanes de Felip VI, Elena i Cristina, que van poder treballar i estudiar sense les limitacions imposades a la infanta Sofia.